Ordningsregler
Alla medlemmar har ett gemensamt ansvar för att vår bostadsrättsförening förblir en trivsam och väl fungerande förening. Förutom stadgarna har föreningen också ett antal ordningsregler vilka är till för att öka trivseln för de boende som du kan läsa mer om här.
Ljudvolym:
För allas trivsel ska fastigheten präglas av nattro från klockan 22.00 – 06.00. Det betyder att TV, radio och stereo används så att dessa inte stör andra. När dessa brukas skall fönster och balkongdörrar vara stängda. Detta gäller även maskiner av olika slag som t ex borrmaskin.
Allmän aktsamhet:
Bostadsrättsinnehavaren ska vara aktsam om och väl vårda såväl egen lägenhet som föreningens egendom i övrigt. Förändringar i och utanför lägenheten ska skriftligen meddelas styrelsen för godkännande.
Om det i lägenheten uppstår en sådan skada att dess avhjälpande ej kan uppskjutas skall jourfirman eller styrelsen omedelbart underrättas härom.
I lägenheten får inte utföras sådant arbete som kan störa övriga bostadsrättsinnehavare eller bedrivas yrkes- eller affärsverksamhet utan styrelsens medgivande.
Sophantering:
Sopor och dylikt ska sorteras och vara väl inslagna och läggas på därför avsedd plats. Du kan läsa mer om avfallhantering och återvining här: Sopor & Miljörum
Tillhörigheter:
Uppställning av cyklar, barnvagnar mm skall ställas i därför avsedda utrymmen eller i lägenheten.
Trapphus:
Gemensamma utrymmen såsom trapphus mm skall ur brand- och säkerhetssynpunkt samt för utryckningspersonal hållas fria. I gemensamma utrymmen gäller rökförbud. Cigarettfimpar/snusdosor, skräp o. dyl. får inte kastas i gemensamma utrymmen eller på gården.
Husdjur:
Den som har husdjur i sin lägenhet skall se till att de ej för oljud, förorenar eller skadar föreningens eller annan enskild medlems egendom.
Balkong & Uteplats:
Uteplats som ingår i upplåtelsen, sköts av respektive bostadsrättsinnehavare. Övrig tomtmark är föreningens gemensamma. Balkongen skottas vid behov. Mattor får ej piskas/ skakas på balkong/uteplats. Blomlådor ska hängas på insidan av räcket, vattnas måttligt så det ej rinner ner på balkonger nedanför. Matning av fåglar på balkongen/uteplats får ej ske.
Skyltning genom anslag på husets ytterväggar får inte verkställas utan styrelsens särskilda tillstånd. Betr. uppsättande av markiser, inglasning av balkong erfordras styrelsens särskilda tillstånd. Egen parabol får inte uppsättas på föreningens hus eller övriga egendom såsom balkong mm. utan styrelsens godkännande.
Grillning:
Det är inte är tillåtet att grilla med kol- eller gasolgrill på balkongerna eller uteplatserna av säkerhetsskäl. Däremot är det tillåtet att använda el grill. Dessa får endast användas så att obehag inte uppstår för omkringboende. Grillning med kol- eller gasolgrill på gård är endast tillåtet minst 1 meter från närmaste byggnadsdel. Detta enligt Brandskyddsföreningens rekommendationer. Tänk på att iaktta försiktighet och visa hänsyn till andra boende som kan få grillrök in till sig vid all form av grillning. Följ alltid brandförsvarets regler när det råder eldningsförbud. Den som grillar är ansvarig för att grillningen sker på ett säkert sätt. Den som grillar är också ansvarig om det uppstår skador i samband med grillningen på grund av slarv eller ovarsamhet.
Gemensamhetsmark:
Bostadsrättsinnehavaren skall rätta sig efter övriga särskilda föreskrifter som utfärdats av styrelsen för gemensamhetsmark, biluppställningsplatser, kabel-tv-anläggning, soprum och övriga gemensamma yttre och inre anläggningar.
För mer information se bifogad fil:
Ordningsregler Brf Markan / Underhållsansvar i en bostadsrätt
Övrig information:
Rökning:
Enligt 6 kap. 2§ lag om tobak och liknande produkter (2018:2088) så är det förbjudet att röka på lekplatser dit allmänheten har tillträde. Lagen säger att förbudet ska informeras tydligt genom skyltning. Skylt om rökförbud finns uppsatta och om någon röker där rökning inte är tillåtet får personen avvisas från platsen.