Informationsbrev - Vinter 2023 Brf Markan.

Information om vad som är på gång inom Brf Markan.

Hyreshöjning

Ökade kostnader i vår förening till följd av räntehöjningar och fjärrvärme belastar oss alla. På grund av att vår förening har ett budgetunderskott kommer hyrorna behöva höjas. Styrelsen har fått rekommendation av vår ekonomiförvaltare om att höja hyrorna med 22%. Styrelsen tycker dock att höjningen går att begränsa något om vi ALLA samlar ihop våra krafter och tillsammans försöker dra ner på våra kostnader. Därför har styrelsen beslutat om en avgiftshöjning om 15% för samtliga lägenheter och detta kommer att träda i kraft från och med januari 2024. Denna hyresökning kommer inte helt täcka kostnadsökningarna, om vi inte hittar besparingar någon annanstans, t.ex. värme och vatten. Lyckas vi inte hålla kostnaderna nere kommer ytterligare en hyreshöjning vara aktuell under 2024. Hyreshöjningen för januari kommer på avin i december.

Storlek

Dagens hyra

Ökning i procent

Ny hyra

Månadsökning

Tvårummare

3131 kr

15%

3600 kr

469 kr

Trerummare

4321 kr

15%

4969 kr

648 kr

 

Ekonomi – Besparing av utgifter

För att vi ska fortsätta vara en attraktiv bostadsrättsförening och hålla ner hyreshöjningar är det nödvändigt att alla medlemmar hjälps åt och bidrar till att minska föreningens omkostnader. Ofta kan till synes små men viktiga åtgärder leda till bra besparingar inom områden som vattenförbrukning, deltagande på städdagar, renhållning, sortering av sopor.

 

Vatten och el

Nu när vädret blir kallare kan vi hålla ner kostnader för värme genom att hålla ventilerna ovanför fönstren stängda. Ventilerna är designade så att de aldrig kan bli helt täta, även om man stänger de helt kommer luften ändå kunna passera genom. Vi vill passa på att påminna om att filtren i ventilerna måste rengöras då och då för att inte hindra luften att ta sig genom ventilerna.
Gardiner och möbler som täcker värmeelementen ökar energiåtgången då värmen i stället för att värma luften värmer själva gardinen, se därför till att inte täcka elementen så att de kan jobba energieffektivt.

Tandborstning kan också vara en energitjuv om man låter vattnet rinna under tiden man borstar. Undvik gärna det.
Även kortare duschtid kan göra stor skillnad. Kortar man ner sin vanliga duschtid med 1 minut blir det tiotusentals kronor i besparing.
Åker iväg på semester? Sänk ner temperaturen något på elementen under tiden man är borta. Det är betydligt billigare att ha 18-19 grader istället för 21.

 

Städdagar

Vi behöver göra ett omtag till våren och önskar större uppslutning av medlemmar till vårstädningen. Senast deltog tretton personer från nio av våra totalt 64 hushåll och varje handtag räknas. Ju fler vi är som deltar, desto mer får vi det gjort och slipper köpa in tjänster utifrån. Till vårstädningen planerar vi att plantera nya växter för en trevligare miljö.

 

Nedskräpning

Tyvärr förekommer det nedskräpning på både gård och i trapphusen. Vi vill hänvisa till föreningens ordningsregler och påminna alla om att vi som medlemmar har ansvar för fastigheten och vår närmiljö. Nedskräpning bidrar till onödiga utgifter och minskad trivsel. Cigarettfimpar/portionspåsar, skräp och dylikt får inte kastas i gemensamma utrymmen eller ute på gården.

 

Miljörum

Respektera reglerna för vårt miljörum. Överfyll inte kärlen och ställ inte saker vid sidan av, allt sådant ger ökade kostnader vid tömning. Vid flera tillfällen har kärlet för grovsopor överfyllts med t.ex. renoveringsavfall eller stora emballage. Den typen av avfall ska inte slängas i miljörummet utan var och en ska själv köra sådant till en återvinningsstation (t.ex. SRV i Tumba)! Syftet med kärlet för grovsopor är att kunna kasta mindre föremål som t.ex. skor eller keramik som inte hör hemma i någon av de andra kärlen.

Ovanför varje kärl finns information om vad som ska slängas i kärlet.

 

Balkonginglasning

Föreningen har haft ett femårigt bygglov som upphörde 4 oktober 2023 och föreningen kommer inte att ansöka om nytt bygglov då kostnaden för detta inte står i proportion till antalet bygglov medlemmar i föreningen söker. Om ni önskar göra en inglasning får ni göra en egen ansökan om bygglov hos Botkyrka kommun. Kontakta styrelsen för mer information innan ansökan, då färdigställande behöver uppfylla vissa krav.


Vi alla kan göra vårt bästa för att komma igenom den tuffa tiden tillsammans.

 

Med vänliga hälsningar

Styrelsen