Informationsbrev - Vinter 2022 Brf Markan

Äntligen är det lite snö på backen som lyser upp i mörkret och här kommer information om vad som är på gång i bostadsrättsföreningen Markan.

Städdag.
Varmt tack till alla er som deltog i den gemensama städdagen. Vi fick allt gjort på listan som vi planerat. 

Fokusgrupp Laddstolpar
Intresset att delta var inte stort hos er boende och tillsvidare måste styrelsen lägga denna fråga på is ett tag. En så pass stor investering kräver mycket tid och insamlad information. Vi hoppas att kunna ta upp denna fråga igen efter årsskiftet då styrelsen också anser att detta är framtiden.

Bristande återvinning i miljörummet och avfallssopor / matavfall.
Srv har rapporterat att sorteringen av dessa inte sker på rätt sätt och det resulterar i att dessa inte töms när det ska tömmas. Alla boende blir drabbade av denna misskötsel och det kostar föreningen pengar att behöva beställa extra sorteringstömningar. Vi har ett återvinningsrum, Miljörummet och även här vi vill trycka på att det har blivit mycket felsorteringar nu efter sommaren och att saker som inte får återvinnas där lämnas där iallafall.
Misskötande av sorteringsregler leder till ökade kostnader för föreningen och därmed höjda avgifter för alla bostäder. Detta scenario är inget vi önskar och vi vill istället be er, vänligen men bestämt, att respektera vår sophantering. Vi boende har tillsammans ansvaret att ta hand om vårt miljörum för att vi ska kunna ha kvar det.

Vet du inte hur du ska sortera finner du information om hur du sorterar ditt avfall på SRV:s hemsida (Sorteringsguiden). På föreningens hemsida markan.bostadsratterna.se finns också information om hur vi sorterar avfall i vår bostadsrättsförening.

El debitering
Styrelsen har skrivit under ett tilläggsavtal "säker el debitering" hos Simpleko och de kommer att hjälpa oss att debitera elen till marknadspris. Det fasta priset till 1,5kr per kWh som föreningen kunde erbjuda hittills är tyvärr inte möjlig längre pga. det ostabila energiläget som rådet i landet. För att Simpleko ska kunna komma igång med debiteringen till marknadspris måste de komma ikapp med våra räkningar som släpar efter idag.
För att komma ikapp med detta kommer vi alla behöva betala en dubbel el faktura för mars 2023 och denna faktura kommer omfatta el debiteringen för november och december 2022. Därefter kommer allting ligga i fas med el debiteringen på hyrorna.

Kortfattat:
Fr.o.m. december 2022 utgår fasta elpriset 1,5kr kWh, och det aktuella, rörliga marknadspriset börjar att gälla. På fakturan för mars 2023 kommer en el faktura omfatta elförbrukningen för både november och december 2022. Det kommer bli alltså en dubbelfaktura.

Nya styrelsemedlemmar
Vi är i behov av att få in nya medlemmar efter stämman i maj som vill driva föreningen vidare då styrelsemedlemmar kommer att avgå pga. flytt alt personligt skäl. Vi är i behov av både suppleanter och extra ledamöter. 
Skulle det vara så att vi inte får in nya medlemmar till styrelsen som kan tänka sig ta över styrelsearbetet, kommer följande ske (från Riksbyggens hemsida):
”I vissa fall händer det att medlemmarna i föreningen inte har tid eller lust att engagera sig i föreningsarbetet. Det leder till att det är få av de boende som vill ställa upp som ledamöter i styrelsen. Men saknas styrelse helt eller om man inte får ihop tillräckligt många ledamöter så uppstår en så kallad likvidationsplikt för föreningen. Detta betyder att Bolagsverket startar ett ärende och om inte nya ledamöter väljs inom en viss tid, beslutas det att föreningen ska träda i likvidation och en likvidator tillsätts. Likvidatorns uppgift är att sälja alla föreningens tillgångar och dela eventuellt överskott till bostadsrättshavare. 

När föreningen är avvecklad och fastighet har sålts upphör bostadsrätterna och de boende kommer istället att inneha lägenheterna med hyresrätt.”
Är du intresserad eller har frågor angående detta, kan du alltid maila oss, brfmarkan@gmail.com 

Brandvarnare och ljus.
Påminnelse att se över era brandvarnare och att inte lämna levande ljus obevakade. 

Till sist.
Vi alla från styrelsen vill önska er en God Jul och ett Gott Nytt År!